Във връзка с невъзможността ни да отговорим на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни,

считано от 24 май 2018 г., сайтът и форумите ще бъдат спрени.


Прочетете повече ...

Обучението по чужд език в училище

За всички майки и бащи, настоящи и бъдещи
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
Angelina_S
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4662
Регистриран: 03 юни 2010, 13:57
Пол: Жена
Местоположение: кв. Княжево, под Витоша
Контакти:

Обучението по чужд език в училище

Мнение от Angelina_S » 05 окт 2010, 23:12

Като човек, специализирал приложна лингвистика, реших да споделя наблюденията си за обучението по английски език (най-вече) и да ви питам за мнения.
---------------
Наблюдавам през последните години масовото навлизане на така наречените "комуникативни методики" на преподаване и ме тревожи това, че са пределно повърхностни.
Ще поясня.
Учебниците, разработени по комуникативен метод, представят набори от диалози, които да обслужат дадени ситуации: в хотела, на рецепцията, в магазина за дрехи, в училище, на кафе и пр.

- Според школата, по която аз съм учила, се преподаваше транскрипция, граматиката градираше от просто към сложно и имаше доста упражнения за усвояване на преподаденото граматическо правило.
- При съвременните учебници обаче, се разчита на автоматизираното и интуитивно усвояване на думи, клишета и речеви фрагменти, без те да се обясняват изобщо дори в самия урок. Използва се граматика, която не е засегната в предишни уроци.

- Някога четяхме и пишехме доста къртовски. На отделни тетрадки. Отговори задължително се даваха с цели изречения.
- Сега упражненията са написани и от децата се иска да попълнят празни места в някакъв текст.

- Уроците бяха повествователни текстове (не размяна на реплики) и ги преписвахме, и разказвахме.
- Сега след уроците има набор от въпроси, с които грубо да се установи дали ученикът е схванал основния смисъл. Отговаря се с да/не, важно е дали чаят е бил с лимон и дали не сме объркали как се казва братовчедката на Х и какво е учила сестра му. И готово.

Системите вече не са разработени от българи, а се внасят отвън.
За учители... не ми се говори.
-------------
Та като цяло ДОКЪДЕ ВОДИ всичко това?
Води до една езикова дресура на елементарни умения, която гарантира, че ако попаднете в чужбина, ще можете да си наемете квартира, да си купите пица, да си прочетете инструкциите върху перилния препарат. Но също гарантира, че няма да можете да станете нещо повече от камериерка, сервитьорка, сезонен работник и пр.

Доказано системите, които се прилагаха след 14-годишна възраст в нашите езикови училища (взети от руснаците), гарантират най-устойчиви знания, защото човек е усвоил доста добре майчиния си език, а българската граматика и синтаксис му служат за сравнителна база. Ученето на граматика дава възможност за самостоятелно обяснение на езиковите понятия.

Учебниците от комуникативен тип ампутират всяко самостоятелно усилие.
Те предполагат, че срещу нас непрекъснато ще има СРЕДА за разговор, която ще ни облъчва, ще ни подава реплики, та ние да 'връщаме', и като цяло, ще стимулира нашата езикова активност отвън - на марионетен принцип.
Напусне ли човек средата, 'нишките' на марионетката се късат и той не може да продължи сам да обогатява знанията си по езика, защото няма никакъв фундамент. :thumbsdown:
--------------

С обучението по руски цари същото. В нито един учебник няма таблици с падежни окончания или управление на глаголи... :think

Ако имате и вие наблюдения от начина, по който учат децата ви, споделете. Пускам такова питане, защото у нас една от актуалните теми на разговор е: след 7-ми клас - накъде?

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12423
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от NO CARRIER » 06 окт 2010, 07:36

Защо в цял свят да е така, а при нас да е различно? Нямат далавера от България както сме в момента. :D Скоро и нашата държава ще започне да бълва българчета, също толкова умни, колкото американските си връстници.

Потребителски аватар
Guster
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1312
Регистриран: 22 окт 2007, 19:44
Пол: Жена
Местоположение: Sofia

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от Guster » 06 окт 2010, 13:24

Чуждият език, който изучава дъщеря ми е френски. В училище с ранно чуждоезиково обучение по френски от първи клас (сега е четвърти). Учат френски всеки ден и в час, и в занималнята. По някаква методика, която разчита на наизустяването на определено количество материал и "прескачането" към проговаряне. Да, ама ние не сме прескочили нищо. Когато наши приятели-чужденци заговарят щерката на френски, тя или мълчи, или отговаря на английски, който е учила в детската градина и от ТВ и компа.
Почти не пишат, граматика - колкото да не е без хич някой и друг глагол, не превеждат от френски на български (за обратното да не говорим - то просто е невъзможно без граматика), не ги учат да работят с речник. С ужас установих, че е успяла да забрави азбуката! Когато я накарах да преведе текст от учебника от трети клас, т.е. нещо учено и повтаряно до посиняване, и тя се затрудни на някои думи и трябваше да ги намери в речника - тя не знае къде да ги търси. Аз лично съм я учила да работи с речници, така че тя знае, но е забравила мястото на конкретните букви в азбуката и като я накарах да напише азбуката - нъц!
Още миналата година усетих, че нещо куца в обучението по френски. Не може след две години ежедневно учене, детето да не може две думи на кръст да върже. Притичках аз до Френския културен институт за консултация. И там ми обясниха, че това е одобрената методика - добра, лоша, това е, такава е системата и учителите вече не са това, което са били едно време. Че детето ми няма да научи френски в училище и ако искам нещо повече да го запиша на курс при тях срещу 230 лв или на частни уроци :eek: :eek: и това практикували повечето родители.
Ми тогава защо я пращам в това училище и я блъскам да пътува по един час насам и натам всеки ден, като мога да я запиша в кварталното и пак да си ходи на частни уроци в съседния блок!!! Само като го пиша и пак се нервя!
Освен това преподавателите по френски се сменят всяка година. Че тя госпожата, докато им научи имената и минал половината срок.
Много съм недоволна (и не само от обучението по френски) и не препоръчвам конкретното у-ще (17 СОУ) на никого.

Потребителски аватар
дарето74
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5218
Регистриран: 15 яну 2009, 16:42
Пол: Жена
Местоположение: Бургас

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от дарето74 » 06 окт 2010, 13:54

Ангелина, няма как да не работиш по учебниците и тетрадките към тях. Друг е въпроса, че винаги можеш да излезеш извън тях. Всичко зависи от учителя.
В начален курс например транскрипция не се дава, объркват се децата( но после свикват).
В трети клас съм упражнявала децата да разграничават Pr.Simple/ Pr. Progressive tense и са се справяли. В четвърти леко се усложняват упражненията, защото изучават Past tense ( irregular verbs), adverbs, objective pronouns, adj. Future tense...
По 2-3 упражнения съм писала по дъската, да запомнят правописа. А колко пъти са писали спрежението на to be и have got. Новите думи са писали по 20 пъти всяка, а ако сгрешат по още 10, освен тях съм давала и граматични упражнения за домашна. Например от + изречение да направят -- и ? Плюс отговорите. На картончета съм им давала упражнения, които да преписват и попълват в тетрадките, само и само да не пишат наготово. наготово. Урока освен това включва и четене и превод.
И много се радвам, че на входното ниво писах 12 шестици от общо 16 ученика.
Според мен трябва да обичаш много езика, преди да решиш да го преподаваш.
Последна промяна от дарето74 на 06 окт 2010, 14:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Angelina_S
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4662
Регистриран: 03 юни 2010, 13:57
Пол: Жена
Местоположение: кв. Княжево, под Витоша
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от Angelina_S » 06 окт 2010, 14:04

Guster, не тормози детето и не се ужасявай. :) :thumbup:
Методиките за тази възрастова група са коренно различни от тези за деца на 13 и повече години.
Не казвам, че някой ги прилага.
Децата в тази възраст все още не знаят добре български, нито имат добри познания за българската граматика.
При тях преподаването много трябва да разчита на психомоториката и езикът да се преподава чрез посочване на предмети и действия: иди, донеси, отнеси, отвори вратата, затвори прозореца и пр. Също трябва да се мобилизират всички сетива и да се разчита на детското асоциативно мислене. Да има игри. Писането и четенето са второстепенни (все още).
Учител, който преподава на такава група, трябва да говори чуждия език като майчин, да концентрира вниманието върху себе си и да е пъргав "като пумпал" в поведението и реакциите си.
Това е най-трудната възраст за преподаване на чужд език.

Болно ми е за липсата на преподаватели и за текучеството. Както и за смяната на "системи". Всеки учител си докарва "нова мода". :thumbsdown:

Аз определено съм скептик какво ще бъде, ако дъщеря ми влезе в езиково училище след 7-ми клас. Реши ли да учи английски, ще проуча системата, ще прекарам героични часове в педагогическите отдели на британските библиотеки, да изям методическите пособия с кориците и да видя какви са целите на преподаването.
И като родител ще вляза да видя как им протича един час, защото имам право. Няма да казвам каква е целта на посещението, нито кво съм учила и практикувала. Но ако процесът на преподаване изобилства от фундаментални пропуски, предполагам, че ще се разхвърчи перушина до ниво Инспекторат. :D

Потребителски аватар
дарето74
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5218
Регистриран: 15 яну 2009, 16:42
Пол: Жена
Местоположение: Бургас

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от дарето74 » 06 окт 2010, 14:12

Как няма да има текучество на учители, след като нямаме 1) нужното уважение като цяло, за респект не говоря. Няма такова нещо вече.
2) заплащането е много скромно.

Ако работя в някоя фирма, може би в пъти ще вземам повече.
Предполагам, че знаеш перфектно английски Ангелина, защо сама не подготвяш отсега щерка си? :)

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21529
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от kikabelata » 06 окт 2010, 16:35

аз ще се намеся с малко оффтопик, понеже нямам наблюдения върху сегашното обучение, ама не се въздържах - даре, каква е точно разликата, която влагаш, между уважение и респект? замислих се просто... щото нали, за английски си говорим :wink:
иначе и аз съм учила по оная система дето пишеш и четеш до откат, че и още малко след това. почнала съм алианс от предучилищна, там ни се говореше само на немски, без някой някога да ни обяснява преводът какъв е и ние повтаряхме като някакви записващи устройства, имайки съвсем бегла представа за какво говорим. но от първи клас си тръгнахме с азбуката и писането, четенето, тетрадките-речници и тн, до 6ти клас вече бяхме минали граматиката два пъти, като на втория беше със задълбаване, аз обаче там някъде не издържах и спрях да уча, а ми оставаше само още година, за да получа кетап. мнинеието ми е, че без писане и четене не става, без обяснение на граматика също. още повече, че всеки човек по индивидуален начин се учи, някои могат и така, но не всички имат усет за езика, точно те трябва да положат усилия като от едно време.
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
дарето74
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5218
Регистриран: 15 яну 2009, 16:42
Пол: Жена
Местоположение: Бургас

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от дарето74 » 06 окт 2010, 17:30

Уважение и респект са синоними. Но за мен респекта включва и страхопочитание.
Децата просто не се страхуват от нищо, не им пука за наказанието или двойката, която им пишеш.
Лошото е, че стават все по- арогантни.

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21529
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от kikabelata » 06 окт 2010, 18:05

за мен уважение и респект са българска и чуждица, пък за другия нюанс си имаме друга дума, написала си я :thumbup:
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
Angelina_S
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4662
Регистриран: 03 юни 2010, 13:57
Пол: Жена
Местоположение: кв. Княжево, под Витоша
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от Angelina_S » 06 окт 2010, 19:21

дарето74 написа:Предполагам, че знаеш перфектно английски Ангелина, защо сама не подготвяш отсега щерка си? :)
От една страна, защото ако на магазина пише "ХЛЯБ" и аз си купя хляб, като си стигна до дома, не изхвърлям купения, за да си замеся свой. Нещо не ми стои особено рационално.

От друга - дъщеря ми не ми се 'връзва' много.
Ама ако и на мен учителката по английски ми приготвя закуска, пита ме дали ми пропускат маратонките, дава ми джобни за училище и мога да й щавя от пакета с дамските превръзки, протоколът ни на общуване щеше да е друг, а авторитетът й - "размит".
:D
Освен това език се преподава в група, трябва да има съпоставка между децата, разговор, малко "спаринг".

Иначе, да, мисля си го това с преподаването. За мен то е по-скоро кауза, така че бих го вършила паралелно с другата работа. По всяка верорятност с група деца и безвъзмездно. А ако събера 4 души на моя акъл, спокойно можем да поемем хорариума по английски на едно училище. Не знам колко от колегите биха се навили да го правят доброволно.

Уважение се печели. Днешните деца не могат да бъдат "сплашвани" и всеки опит в тази посока е сигурен начин човек да ги загуби.

Кика, честно, не знам какво значи да учиш немски с писане и граматика "от първи клас" - при пълнофункционална падежна система... :think
Иначе системата на "потапяне" в езиковата среда много експлоатира способността на човек да усвоява език. Това е процес, различен от съзнателното "учене". Усвояваме майчиния си език - наблюдавайки, анализирайки реалността, отношенията, реакцията на близките си и съотнасяйки ги към речта, търсейки повтаряемост. При усвояването не се посочват и цензурират грешките. И продуктивната фаза (проговаряне) настъпва по-късно.
Процесът на съзнателно учене е свързан с правила и ревизия на грешките.
В твоя случай са комбинирани и двата подхода.

Аз си признавам, че има неща, които не можех да преподам на дъщеря ми по английски, преди по български да са взели свършен и несвършен вид на глагола (примерно). Но ако тръгна да й преподавам и български, тя ме поглежда и казва: "Виж, имам да си науча по... още N предмета". По български съм доволна от нея (и от учителката им).
Чакам само и тая година да мине и ще е по-лесно и на двете ни.

Иначе наистина всеки е различен в отношението си към езиците (или в липсата на такова)... :D

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21529
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от kikabelata » 07 окт 2010, 00:23

Angelina_S написа:...Кика, честно, не знам какво значи да учиш немски с писане и граматика "от първи клас" - при пълнофункционална падежна система... :think ...
имах предвид, че в първи клас почнахме да пишем в алианса по същия начин, по който почнахме и в училище на български. падежите и времената ги подкарахме лека полека, може и да е било втори-трети клас, не помня вече.
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
mimeta
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1125
Регистриран: 29 ное 2007, 11:33
Пол: Жена
Местоположение: Чехия

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от mimeta » 07 окт 2010, 00:31

И моят син учеше немски в първи и втори клас. Бях много озадачена, че не учат никаква граматика. още повече ме шашна фактът, че всички родители бяха съгласни с това. Аз пратих моя син да учи граматика при една моя граматика и само за месец научи толкова, колкото преди за година и половина... веднага се открои между останалите деца и му стана интересно.
според мен е голяма грешка това, че карат децата да зубрят някакви думи, които после не се повтарят дори...
Преди училище в детската градина учеха английски. в края на втори клас детето ми знаеше повече английски, отколкото немски...
а пък за писането изобщо не искам да споменавам... учеха ги да пишат с печатни букви :think така било в учебника... само където учебника е писан от българи. бях принудена да търся немско букварче, защото бях убедена, че в немските училища децата в първи клас не пишат с печатни букви :mad:
Изображение

Потребителски аватар
Angelina_S
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4662
Регистриран: 03 юни 2010, 13:57
Пол: Жена
Местоположение: кв. Княжево, под Витоша
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от Angelina_S » 07 окт 2010, 08:50

За писането с печатни букви също за първи път чувам...
Но е възможно, ако децата са малки и на майчиния си език нямат още огладен почерк.
Имайте предвид, че е нормално българските деца да не учат английски "като англичанчета", нито немски "като германчета" или руски "като русначета".

Аз лично съм противник на "потапянето" в чуждата езикова среда, без позоваване на родния език. Това е методът, по който са били сегрегирани негрите и индианците в Америка. "Потопили" са ги в учебна система, която им е преподавала всички предмети на английски. Те не са овладели езика добре и съответно не са се справили с ученето по предметите.

Аз бих поучила немски, но се записах преди 2 години в Гьоте институт, където методът е точно този.
И се побърках. Никаква граматика не се преподаваше.
И една сутрин се случих да седна до най-"разтропания" ученик от групата. Четем някакви изречения и аз го питам:
- Добре, това тук прилагателно ли е или съществително?
- Не знам.
- А какво значи?
- Не знам.
- Е ти какво каза сега?
- Абе не знам, повтаряш го там, като го дадат и това е.

И Frau "нам коя си" усети, че почвам да трупам питанки към нея (и лавинообразно количество негативи), поради което взе да не ме посочва в групата да давам отговори и да не ме поглежда, за да не й задам въпрос. Гледаше да си измрънка "рецитацията" и да си обере парцалите.
И просто се отказах от курса.
Допускам, че в училищата е същото... :think

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21529
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от kikabelata » 07 окт 2010, 09:20

ха, това ми напомни как мъжо учеше немски. никога не е учил и преди няколко години реши да започне с частни уроци. имаме приятелка на родителите ми, която е много добър учител, освен в езиковата води курсове, дава и частни уроци, та се обърнахме към нея. присламчих се и аз към уроците и тогава май за пръв път се сблъсках с тая нова методика. той, дето в живота си не е прочитал или изговарял дума на немски, трябваше от първия път да започне да чете, да пише думи, които му биват обяснявани на немски, т.е. тълкуванията им а не превода, за граматика не говорим, нали, и когато аз, опитвайки да му помогна, като го гледах как все повече се отчайва, му казвах на бг какво значи или му казвах правилното прочитане на думата, получавах мъмрене от даскалицата, че така не се прави и да не му помагам по тоя начин. еми... той моя малко бързо губи интерес, та след третия урок се отказа окончателно.
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
mimeta
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1125
Регистриран: 29 ное 2007, 11:33
Пол: Жена
Местоположение: Чехия

Re: Обучението по чужд език в училище

Мнение от mimeta » 07 окт 2010, 11:57

аз съм учила руски и английски.
руския го учихме по метода "като русначетата", учехме си по нормалните руски учебници за руски училища в Русия, само че със закъснение. т.е. като бяхме във втори клас учехме по учебниците за първи клас. Учехме граматиката наравно с българската. По български учехме синтактичен разбор в 3-4 клас, по руски учехме същото в 4-5.
английския го учих по разни "нови" методи, при всеки учител по различна...
Резултата е, че руски знам перфектно, английски не знам изобщо.
и както вече писах, видях огромна разлика, когато сина ми учеше немски думи и после немска граматика... Не ме интересува какво твърдят педагозите, за мен език се учи с граматика, не зависимо от възрастта. И когато запиша сина си пак на немски, ще е при учител, който ще му преподава граматика.
Изображение

Отговори

Върни се в “За мамчетата”